Om TimeCode & mig

TimeCode-om timecode

Jag kom in i filmbranschen från journalistiken. Efter journalisthögskolan arbetade jag tre år som TV-reporter och producent för olika program i TV 4. 1995 bestämde min fru och jag oss för att starta eget, hon som journalist och jag som filmproducent. Det blev TimeCode Film & Media.

De första åren gjorde jag uteslutande uppdragsfilm: information, instruktion, journalistiska reportage samt en och annan reklamfilm. År 1998 genomförde jag min första produktion på eget initiativ, dokumentären “Leva tills man dör” om vård i livets slutskede, som gav mig min första Guldklappa och sålts i 500 kopior över hela landet.

Sedan dess har jag varvat filmer för vilka jag själv ordnat finansieringen med rena uppdrag. Flera av dem har belönats med priser eller blivit visade i SVT samt beställts i hela landet och utomlands. Jag har kommit att fokusera på frågor av existentiell eller samhällelig betydelse, samt på dramat som uttrycksform.

Jag har genom åren skaffat stor vana vid att leda, organisera och strukturera projektarbete. Och jag jobbar gärna under annorlunda former; just nu är vi ett kollektiv som håller på med en svart komedi om två medelålders par i kris runt ett spelbord. Utan budget och med mitt hem som inspelningsplats. Bara för att vi vill.

Övriga intressen

Livet är större än konsten och definitivt större än jobbet. Det finns annat som upptar mitt engagemang och min tid förutom att göra film. Att vara människa för dem jag har omkring mig är det största, samt att utvidga kretsen av människor som är betydelsefulla.

timecode manus

Att skriva är det jag helst av allt vill göra. Jag håller på med min andra roman, “Det övre skiktet av ett hopplöst gäng”. (Den första ser jag som ett lärostycke, inte fullt mogen att försöka ge ut ännu.) Manusförfattandet är nog det jag tycker bäst om i filmprocessen också, fast det är svårt att säga, att spela in och att klippa filmen är också förbannat kul och inspirerande.

timecode om mig bild

Att laga mat och baka bröd från grunden och låta det ta sin tid, är en annan av mina passioner. Står det oxfond i receptet köper jag märgben och kokar den själv Jag lagar allt från husmanskost till lyxmat och odlar mina egna kryddor i växthus. Senaste säsongen hade jag bland annat 15 sorters chili (och en jäkla massa bladlöss men det får man leva med och kämpa mot).

timecode om mig

De yttersta frågorna fascinerar mig: Vad kan vi veta säkert? Vad är kunskap? Finns Gud? Vad är ett medvetande? Går det att skapa ett medvetande eller är själva själen något som undgår varje förklaring? Är vi ensamma i universum? Hur startade alltihop? Varför? Är allting bara en matematisk struktur? Sådana frågor läser jag gärna och mycket om. Plus bra romaner förstås.